No començarà l’hivern fins a finals de desembre, però el fred ja és el rei! Les plantes del jardí ja han entrat en repòs i has de vigilar amb les gelades i el vent fred, sobretot, i amb possibles nevades. Encara hi haurà alguna planta en flor, com les ponsèties o els brucs.

Les tasques generals del mes són, habitualment:

Plantar. Encara es poden plantar, mentre la terra no estigui glaçada o molla, arbres i arbustos caducifolis, sobretot si són dels d’arrel nua; i plantes amb flor de temporada.

Posar buata. Es pot estovar una mica la terra, endurida i tensa per l’acció del fred, amb l’ajuda d’un aixadell i afegint-hi una capa d’escorça de pi després.

Regar. Regant la terra evitaràs que es compacti i endureixi per culpa del fred. Això també ajuda a contrarestar en certa mesura l’efecte de les gelades, i és molt útil especialment per a les plantes en test. Rega al voltant del migdia per aprofitar les millors temperatures d’aquelles hores.

Podar. En el cas dels arbustos, només neteja les fulles desviades i més externes, ja no cal podar-los en profunditat. Cal podar els arbres fruiters que ho necessitin, excepte si fan flor al febrer (i, per extensió, a finals d’hivern).

Protegir. Has de tenir en compte que les proteccions que hagis aplicat al jardí contra el fred (pantalles, fundes, paravents, mantes d’hibernació…) estiguin ben instal·lades i facin la seva funció amb garanties. En dies de sol, aireja hivernacles i campanes.